
Funkcjonalna kuchnia organizacja to podstawa
Funkcjonalna kuchnia nie tylko usprawnia codzienne przygotowywanie posiłków, ale również pozwala zaoszczędzić miejsce i zachować porządek. Jak powinna wyglądać organizacja w kuchni? Przeczytasz na RynekPierwotny.pl.
Sprawdź również: Ranking najlepszych miejsc do zamieszkania w Katowicach
Organizacja w kuchni jest niezwykle istotna, ponieważ to miejsce, w którym toczy się większość domowego życia każdego z nas. To tu spotykamy się z rodziną, przygotowujemy i najczęściej jemy posiłki, przesiadujemy z gorącą kawą rano i prowadzimy długie rozmowy z przyjaciółmi na organizowanych przez nas imprezach. Trudno wyobrazić sobie dom bez tego pomieszczenia i jego wyjątkowego klimatu.
To właśnie dlatego, w tym artykule podpowiadamy, jak zaaranżować ergonomiczną kuchnię. Funkcjonalna kuchnia, to taka którą wyróżniają specjalnie przygotowane meble, inspirujące pomysły i ciekawe rozwiązania. Jak wygląda dobra organizacja w kuchni? Jak przechowywać kuchenne akcesoria? Podpowiadamy.
Ergonomia w kuchni
Ergonomia w kuchni to odpowiedni układ miejsca roboczego, w którym szybko i swobodnie przygotujemy posiłki i wykonamy wszelkie prace z związane z gotowaniem. Odpowiednio zaplanowany ciąg kuchenny jest tutaj kluczem. Wiąże się to z pojęciem tzw. trójkąta roboczego, uwzględniającego trzy strefy: przechowywania produktów, gotowania i pieczenia oraz czystości, połączonej oczywiście ze zmywaniem i pracami porządkowymi.
Pokonywane odcinki między tymi strefami przy złym rozkładzie mogą być dłuższe niż w przypadku ergonomicznego rozplanowania, gdzie to człowiek jest w centrum trójkąta – w efekcie komfort naszej pracy jest niski, a przebywanie w kuchni jest przeciągnięte. Taka organizacja w kuchni zapewnia całkowitą swobodę.
Ciąg kuchenny – podstawa funkcjonalnej kuchni
Istotne jest zatem, by stworzyć ciąg kuchenny, w którym główne ogniwa wspomnianego trójkąta, czyli lodówka, zlew oraz płyta kuchenna z piekarnikiem, są elementami spójnej całości, a ich rozmieszczenie pozwala na swobodę i bezproblemowe poruszanie się.
Ergonomiczna kuchnia znacznie ułatwia pracę. Oznacza to, że w pewnym sensie wierzchołki tego trójkąta muszą być w takim układzie, który dzięki swojej naturalności nie będzie dla nas odczuwalny – mimo bliskich odległości nie napotkamy na swojej drodze żadnych przeszkód.
Z tego względu zaleca się zachowanie odpowiednich dystansów między wymienionymi ogniwami – prezentują się one następująco:
- od lodówki do płyty i pieca – 120-270 cm
- od lodówki do zlewu – 120-210 cm
- od zlewu do płyty i pieca – 120-210 cm (w przypadku małych kuchni może być to nawet 90 cm).
Funkcjonalna kuchnia – dlaczego warto?
Tak zaplanowana ergonomiczna kuchnia sprawdzi się w każdym domu. Ułatwi organizację, gotowanie, sprzątanie oraz przechowywanie kuchennych produktów. Zawsze swobodnie wyciągniesz te produkty, które są właśnie Ci potrzebne, jak np. przyprawy, pojemniki z suszonymi produktami czy inne akcesoria. Masz swobodny dostęp do szuflad, co sprawia wrażenie, że na Twoich szafkach zawsze panuje porządek.
Warto również uwzględnić fakt, czy taka ergonomiczna kuchnia nie będzie miała za zadanie służyć osobom leworęcznym. Ten czynnik wpływa na zmianę układu sprzętu AGD i mebli – podczas gdy w kuchni dla osób praworęcznych strefy wyznaczone są według osilodówka-zlew-płyta, w kuchni dla leworęcznych będzie to plan odwrotny, w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Taki ciąg kuchenny warto wtedy uwzględnić.
Jeśli zatem zależy nam na wysokim komforcie, powinniśmy bez wahania uwzględnić te wszystkie kryteria, jakie zakłada ergonomiczna kuchnia idealna.
Ergonomiczna kuchnia – aranżacja
Część z nas preferuje przechowywanie produktów na zewnątrz, niemniej to właśnie najczęstsza przyczyna tworzącego się bałaganu. Taka organizacja w kuchni stwarza później wrażenie wiecznego chaosu. Planując montaż nowych mebli kuchennych, zwróć uwagę, aby górne szafki powieszone były jak najwyżej – najlepszym rozwiązaniem jest zagospodarowanie przestrzeni aż do sufitu.
Taka organizacja kuchni pozwala na pełniejsze wykorzystanie całego miejsca, a na górnych szafkach panuje porządek, ponieważ nie zbiera się tak kurz. W dodatku zyskujesz bardzo dużo miejsca na przedmioty, które nie są wykorzystywane na co dzień. Bardzo ważna jest również prawidłowa organizacja szafek. Przestrzeń pomiędzy szafkami a sufitem nie jest nikomu do niczego w zasadzie potrzebna i warto z niej zrezygnować na rzecz dodatkowego miejsca, które jest idealne do przechowywania.
Ergonomia w kuchni i prawidłowo rozplanowany ciąg kuchenny pozwalają maksymalnie wykorzystać przestrzeń, w której można schować pojemniki, przyprawy oraz wiele innych kuchennych produktów.
Planujemy organizację w szafkach i szufladach
Przechowywanie w kuchni przeróżnych produktów wiąże się z odpowiednim rozplanowaniem przestrzeni. Liczy się prawidłowa organizacja kuchni oraz porządek. Projektanci mebli, szczególnie kuchennych coraz częściej stawiają nie tylko na ich pojemność, ale również praktyczne rozwiązania do przechowywania produktów, zarówno w szufladach, jak i szafkach.
Ciekawą metodą stosowaną przez producentów przy konstrukcji jest zastąpienie tradycyjnego relingu szkłem lub metalem. Dzięki temu mebel zyskuje dodatkową stabilność, ale też większą pojemność. Sprawia, to że takie przedmioty jak garnki czy pokrywy nie wypadają z nich. Coraz częściej wybieramy również szafki zlewowe, które są całkowicie pozbawione uchwytów. Trzeba natomiast pamiętać, że funkcjonalna kuchnia to taka, która będzie dla nas wygodna, a rozwiązania dostosowane do tego, w jakie produkty będziemy wyposażać kuchnię i co w danych szufladach przechowywać.
Wracając do organizacji, obok tradycyjnych wkładów na sztućce z regulowanymi podziałkami na rynku możemy spotkać propozycje z wyższej półki. Znajduje się w nich specjalna przegródka na chochle, noże, młynki, garnki czy pojemniki ze szklanym wieczkiem – nie musimy wtedy wyciągać pojemnika, aby sprawdzić jego zawartość. Taka organizacja sprawia, że wprowadzamy porządek, ponieważ kuchnię łatwiej jest sprzątać, a przy tym szybko możemy znaleźć produkty, których szukamy. Służą do tego odpowiednie szuflady do przechowywania dedykowanych rzeczy.
Znaleźć możemy również szuflady kuchenne, których wnętrze wykonano z płóciennej siatki. To idealne miejsce na pieczywo. Pomyśl, jaki porządek to wprowadza. Zdarzają się także meble bez półek, w których są jedynie pojemniki wiszące na szynach. W wersji ekologicznej dostaniemy specjalne metalowe druty na butelki. To bardzo ciekawe pomysły na przechowywanie. Organizacja kuchni w ten sposób jest również bardzo prosta.
Co ważne, funkcjonalna kuchnia to też odpowiednie zagospodarowanie szafki pod zlewem. A można tam przecież znaleźć miejsce na wysuwane półki, i przechowywać choćby reklamówki czy worki na śmieci. Czyż nie jest to też ergonomia w kuchni? Tutaj należy pamiętać, że funkcjonalna kuchnia powinna być wyposażona w szafki z regulowaną wysokością półek. Pozwoli to w dowolnym momencie na stworzenie nowego miejsca dla różnej wielkości przedmiotów i przechowywanie wybranych produktów.
Organizacja kuchni – półki cargo i narożne
Półki cargo to nic innego, jak dostosowane do mebli kuchennych wysuwane pionowe szafki z półkami wyposażone w stelaż pozwalający ją wysuwać. Najczęściej są wysokie i stosunkowo wąskie, a tym samym staje się bardzo dobrą alternatywą dla standardowych półek na ścianach. Montując cargo w naszych kuchennych meblach, zyskamy sporo miejsca na mniejsze przedmioty, takie jak przyprawy i zapomnimy o ciągłej konieczności wycierania z kurzu półek zewnętrznych.
Nowoczesne kuchnie są ciągle udoskonalane, a wielu projektantów stawia nie tylko na design, ale przede wszystkim na funkcjonalność. Przykładem tego są nie tylko wysuwane półki cargo stanowiące bardzo wygodny schowek, ale też popularne od dłuższego czasu szuflady narożne z wysuwanymi koszykami, w których z powodzeniem powinny zmieścić się między innymi wszystkie patelnie i garnki.
Dobrze zaprojektowane kosze pozwalają się w łatwy sposób wysuwać, dając nam dostęp do wszystkiego, co jest w danej chwili niezbędne. Stosując proste, ale funkcjonalne rozwiązania ograniczysz chaos i nieporządek, a tym samym będziesz miał więcej czasu na kulinarne szaleństwa w dostosowanej do Twoich potrzeb przestrzeni. Taka organizacji w kuchni sprawi, że gotowanie zawsze będzie przyjemne.
Organizacja kuchni – wyspa i blat
Wyspa kuchenna to niezwykle praktyczny element każdych nowoczesnych wnętrz. Idealnym rozwiązaniem jest model składający się z szafek i szuflad, dzięki któremu zyskamy dodatkową przestrzeń, aby przechowywać różnego rodzaju produkty np. wina, przyprawy, pojemniki i inne kuchenne akcesoria. To właśnie funkcjonalna kuchnia.
Wiele osób stawia również na podwyższony blat, który oddzieli kuchnię od pozostałych obszarów strefy dziennej. Można za nim ukryć kontakty i włączniki. Gdy jest szeroki, może służyć jako stolik.
Jeśli natomiast mamy za mało powierzchni roboczej w kuchni, możemy pomyśleć o dodatkowym wysuwanym blacie. Wygląda jak zwykła szuflada, ale w rzeczywistości jest dodatkowym miejscem do pracy w kuchni, które może być także wykorzystywane jako niewielki stolik.
Ergonomia w kuchni – rola dodatków
Ergonomiczna i funkcjonalna kuchnia to także inne ciekawe rozwiązania, jak choćby zawieszenie na półkach słoików – można nakrętki przykręcić od spodu do półki i nakręcać na to słoik. Jest to nie tylko praktyczne, ale i ciekawie wygląda, a w dodatku zrobione samodzielnie. Idealne do organizacji przypraw, których nie trzeba już przechowywać w szafkach, gdzie często się rozsypują. Sprawdzą się tutaj również inne sypkie produkty, jak np. herbaty czy kawa. Nie trzeba kombinować do nich specjalnych szuflad.
Innym pomysłem jest wieszak na patelnie. Sprawdzi się w każdej kuchni, ale z pewnością najbardziej jego zalety docenią właściciele małych pomieszczeń. Dzięki niemu oszczędzamy dużo miejsca, ale także eksponujemy patelnie czy garnki, które dodają kuchni estetyki. Nie zajmują też szuflady, która może służyć do przechowywania czegoś innego.
Jeśli ktoś ma więcej miejsca może postawić również na kredens z półkami wbudowanymi w wahadłowe drzwi. Gwarantuje to dodatkowe miejsce na przechowywanie, idealne na przyprawy czy produkty w mniejszych opakowaniach. Kolejnym praktycznym rozwiązaniem jest spiralna bateria kuchenna. Pozwala z łatwością manipulować kranem, usprawniając zmywanie, mycie owoców czy warzyw oraz czyszczenie zlewozmywaka. Te rozwiązania sprawiają, że ergonomia w kuchni nie jest trudna do utrzymania.
Grunt to wyobraźnia
Ergonomiczna kuchnia to marzenie nie jednego z nas. Jest to bardzo proste do osiągnięcia, i nie chodzi tylko o szuflady i szafki, ale także wszystkie sprzęty i produkty, jakie się w niej znajdują. Wystarczy przejrzeć inspiracje z katalogów meblarskich czy przejść się do hurtowni. Czasami takie pomysły możemy również znaleźć u znajomych czy przeglądając Internet. Najważniejsze jest natomiast, aby wnętrze pasowało do nas i ułatwiało nam codzienną pracę. To jest właściwy ciąg kuchenny i funkcjonalne wnętrze.
Zobacz również

Salon wypoczynkowo – kąpielowy?
12 lipca 2021
Niedrogi krakowski lokal: w której dzielnicy go szukać?
12 lipca 2021